Waarom wij geen consumentenelektronica als Sonos en HEOS gebruiken in een zakelijke of professionele omgeving
Regelmatig krijgen wij de vraag of we voor een installatie merken als Sonos of HEOS kunnen gebruiken. Logisch, want dit soort merken leveren gebruiksvriendelijke oplossingen op het gebied van audio. In deze blog leggen wij uit waarom we liever kiezen voor audioapparatuur die specifiek is gemaakt voor professioneel gebruik.
Betrouwbaarheid en inzetbaarheid van professionele apparatuur
De componenten die wij gebruiken in onze installaties zijn gemaakt voor professioneel gebruik. Cruciaal hierbij is dat de apparatuur 24 uur per dag en 7 dagen per week door kan draaien, zonder storingen. Consumentenelektronica is vaak niet ontworpen voor dermate intensief gebruik. Daarnaast is het meestal sterk afhankelijk van een stabiel wifi-netwerk, dat relatief lastig te realiseren is in bijvoorbeeld een drukke horecagelegenheid.
Professionele apparatuur is getest op intensief gebruik en beschikt vaak ook nog over zogenaamde failover oplossingen. Dit wil zeggen dat het systeem zelf bij eventuele storingen door kan spelen.
Bediening
Speakers van bekende merken als Sonos worden bediend met een app. Om het systeem te bedienen, moeten één of meer medewerkers de app installeren, al dan niet op hun persoonlijke smartphone. Het lijkt allemaal niet zo ingewikkeld, maar hier kan toch veel fout gaan. Het begint al met het feit dat de gebruiker het apparaat moet pakken, vervolgens de app moet openen en dan pas het systeem kan bedienen. Zeker in een kritieke situatie, waarin snelle actie vereist is, kan dit voor problemen zorgen. Bedenk bijvoorbeeld dat het volume door een fout van de gebruiker of het systeem op het hoogste niveau wordt gezet. Dit kan zelfs zorgen voor gehoorschade!
In een zakelijke omgeving, zoals een hotel of restaurant, is efficiënte bediening cruciaal. Daarom werken wij vaak met centrale touchscreens en/of lokale bedieningspanelen aan de muur, die razendsnel toegankelijk zijn voor personeel. Bedenk bijvoorbeeld dat bij een ontruiming onnodige ruis van muziek het proces kan belemmeren. Hoe sneller het personeel kan ingrijpen, hoe beter. Wij maken gebruik van ons eigen platform genaamd Cenze voor de bediening.
Combinatie met brandalarm
Professionele apparatuur beschikt vaak over een zogenaamde firemute functie. Die zorgt ervoor dat het geluid automatisch wordt gedempt bij een brandalarm. Dit is een cruciale functie voor gebruik in bijvoorbeeld hotels, kantoren en winkelcentra, waar de veiligheid van personeel en klanten prioriteit heeft.
Consumentenelektronica is simpelweg niet uitgerust met zo’n functie, waardoor het minder geschikt is voor publieke ruimtes.
Het gevaar van updates
Updates voor professionele systemen worden meestal gecontroleerd en gepland, vaak op momenten dat ze geen invloed hebben op de werking van het systeem. Professionele systemen bieden vaak opties voor handmatige updates, met uitgebreide documentatie en ondersteuning, zodat bedrijven kunnen bepalen wanneer en hoe updates worden uitgevoerd.
Consumentenelektronica voeren updates doorgaans vanzelf uit, zonder direct controle van de gebruiker. Dit kan storingen veroorzaken als een update mislukt of niet compatibel is met oudere hardware. In een zakelijke omgeving, waar de impact van storingen groot kan zijn, is deze afhankelijkheid van onvoorspelbare updates een groot risico. Storingen tijdens piekuren kunnen in het ergste geval omzetverlies of negatieve klantbelevingen veroorzaken.
Integratie van andere systemen
Geïntegreerde bediening van beeld, licht en geluid is een belangrijke meerwaarde van onze dienstverlening. Hierbij is ‘3rd party control’ van groot belang. Met andere woorden: het systeem moet geschikt zijn om naast audio bijvoorbeeld ook verlichting, beeld en andere multimediaoplossingen te bedienen.
Simpelweg bieden de oplossingen van bekende audiomerken te weinig opties op dit gebied, waardoor het gebruik hiervan onze mogelijkheden zou beperken. Wij installeren zelf domoticasystemen waarbij licht, beeld en geluid via één platform aangestuurd worden. Lees meer op de pagina over domotica systemen.
Beperkingen bij het gebruik van meerdere zones
Multiroom speakers die gemaakt zijn voor consumenten beschikken wel over de mogelijkheid om per zone muziek af te spelen. Dit gaat doorgaans goed tot vier zones, daarna treden sneller storingen en synchronisatieproblemen op. Vanzelfsprekend kan dit bijzonder storend zijn bij gebruik in bijvoorbeeld restaurants en daarom verzorgen wij professionele multiroom oplossingen op maat.
Bij standaard multiroomsystemen heeft u daarnaast vaak geen controle over het volume in verschillende zones, omdat elk gebied afzonderlijk moet worden ingesteld. Dit kan in drukke omgevingen, zoals de horeca, een uitdaging zijn. Personeel heeft immers vaak niet door dat bepaalde ruimtes stil zijn gebleven en vergeet regelmatig deze te controleren.
Wij bieden een oplossing met een vooraf ingesteld opstartvolume, dat we samen met u bepalen, en kunnen uw gewenste instellingen als presets opslaan. Zo zorgt u ervoor dat alle ruimtes altijd optimaal zijn ingesteld en het gewenste sfeerelement nooit verloren gaat door ontbrekende muziek.
In het algemeen is professionele apparatuur veel meer schaalbaar. Ook in grote opstellingen blijven prestaties stabiel, onder meer door het gebruik van bekabelde verbindingen en dedicated netwerkprotocollen. Juist het belang van een sterk netwerk wordt vaak onderschat.
Compatibiliteit
Het hele systeem vervangen wanneer een upgrade gewenst is? Met professionele systemen is dat vaak niet nodig. Sterker nog, veel hardware is backwards compatible. Dit wil zeggen dat nieuwe componenten prima kunnen samenwerken met oudere componenten.
Fabrikanten van consumentenelektronica brengen soms nieuwe producten of productseries uit, die simpelweg niet meer samenwerken met eerder (vaak lang geleden) uitgebrachte producten.
Gebruik van streamingdiensten
Consumentenelektronica is vaak gericht op het gebruik van streamingdiensten als Spotify en Tidal. Niet iedereen weet het, maar professioneel gebruik van deze diensten is niet toegestaan. Het gebruik ervan kan zelfs leiden tot boetes. Meer over het gebruik van Spotify in de horeca lees je hier.
Professionele apparatuur is doorgaans geschikt voor het gebruik van goedgekeurde muziekdiensten. Dit maakt het een stuk eenvoudiger om muziek af te spelen zonder schending van auteursrechten. Wij nemen alle zorg uit handen met professionele en legale muziekabonnementen.
Samengevat: daarom kiezen we voor professionele hardware
Begrijp ons niet verkeerd, consumentenelektronica kan thuis voor een uitstekend resultaat zorgen. Maar op basis van onder meer bedieningsopties, veiligheid (brandalarm), compatibiliteit en storingsgevoeligheid kiezen wij liever voor professionele hardware.
Heeft u plannen of bent u bezig met de aanschaf van geluid-, beeld- of lichtvoorzieningen? Bij ons vindt u de expertise die u zoekt! We bieden vrijblijvend advies, volledig afgestemd op uw wensen en behoeften. Met hoogwaardige merken zoals Bose, Ecler en Fohhn garanderen we topkwaliteit en geven we tot wel 5 jaar garantie op onze installaties. Dankzij ons innovatieve Cenze-systeem geniet u van kinderlijk eenvoudige bediening, zodat iedereen er direct mee aan de slag kan. Neem vandaag nog contact met ons op, wij komen graag bij u langs om samen de perfecte oplossing voor uw ruimte te realiseren!
Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Neem direct contact op