Skip to content
Regelgeving voor beveiligingscamera's

Regels voor beveiligingscamera’s: zo werkt het

Het gebruik van beveiligingscamera’s in Nederland is onderworpen aan strikte regels en richtlijnen om de privacy van personen te beschermen. Overweegt u binnen uw organisatie cameratoezicht in te voeren? In deze blog zetten we de belangrijkste zaken op het gebied van wetgeving rondom cameratoezicht voor u op een rij.

Wettelijke kaders en richtlijnen voor cameratoezicht

Allereerst is doelbinding een belangrijk onderwerp. Dit wil zeggen dat camerabeelden alleen gebruikt mogen worden voor specifieke, expliciete en legitieme doelen. Denk aan beveiliging van eigendommen of bescherming van personen.

Ten tweede is het de bedoeling dat de hoeveelheid en duur van de opnamen beperkt worden tot wat noodzakelijk is voor het doel. Regels voor camerabewaking worden behandeld in de wet ‘Camera in beeld’, die deels wordt gebruikt door de politie. Zij gebruiken beveiligingscamera’s voor toezicht op de publieke veiligheid.

Informatievoorziening, locatie en dekking

Vanzelfsprekend is het verplicht om duidelijk kenbaar te maken dat er camerabewaking aanwezig is op een locatie. Dit kan geregeld worden met het aanbrengen van bordjes of stickers. In bedrijven en op werkplekken waar medewerkers in beeld gebracht worden, kan een privacyverklaring noodzakelijk zijn.

Regels voor beveiligingscamera’s zeggen ook het een en ander over de locatie en dekking van de camera’s. Op plekken waar mensen een hoge verwachting van privacy hebben, is het gebruik van camerabewaking uitgesloten. Denk aan toiletten en kleedkamers, maar ook privéwoningen van buren. E zijn in het verleden al hoge boetes uitgedeeld voor misstanden op dit gebied.

Met name het filmen van publieke ruimtes is strikt gereguleerd. Hiervoor is dus toestemming van de gemeente nodig. Desalniettemin komt er vaak een stukje openbaar terrein in beeld, bijvoorbeeld als camera’s zich aan de voorzijde van een pand bevinden. Dit geeft eigenlijk nooit problemen. Sterker nog: justitie maakt vaak dankbaar gebruik van deze beelden. De politie heeft zelfs een website waar burgers en bedrijven hun camera’s kunnen registreren, zodat de politie desgewenst beelden kan opvragen.

Opnames op privéterreinen zijn toegestaan, mits er rekening wordt gehouden met privacy van bezoekers, personeel en voorbijgangers. Let op: voor sommige specifieke situaties kan het noodzakelijk zijn om expliciete toestemming te krijgen van de betrokkenen.

Opslag en beveiliging van bewakingsbeelden

De regelgeving schrijft voor dat beeldmateriaal niet langer dan nodig bewaard wordt. Dit is natuurlijk een rekbaar begrip. Een veelgebruikte termijn is maximaal vier weken, tenzij er een incident is dat langer bewaren rechtvaardigt.
Camerabeelden moeten goed beveiligd worden tegen ongeoorloofde toegang. Dit kan door middel van encryptie, wachtwoorden en beperkte toegang voor bevoegde personen.

Beveiligingscamera regels
Beveiligingscamera wetgeving

Wie mag de beelden inzien?

Personen die gefilmd zijn, hebben het recht om hun beelden in te zien. Dit valt onder het inzagerecht van de AVG. Niet iedereen mag zomaar toegang hebben tot de camerabeelden. Alleen personen met een legitieme reden mogen deze beelden bekijken.

Praktische Tips voor Gebruik van Beveiligingscamera’s

Wat is verder nog van belang bij de inzet van beveiligingscamera’s? Met name zichtbare plaatsing en duidelijke communicatie rondom het gebruik van de camera’s zijn cruciaal. Daarbij is het belangrijk dat uw collega’s getraind zijn op het gebied van wetgeving en protocollen.

Uiteindelijk is het belangrijkste dat er een balans bestaat tussen beveiliging en privacy. Door de regelgeving van de AVG te volgen, duidelijke waarschuwingen te geven en de rechten van gefilmde personen te respecteren, kunnen organisaties en particulieren effectief gebruik maken van cameratoezicht zonder de privacy van individuen in gevaar te brengen.

Wij leveren al meer dan 30 jaar beveiligingscamera systemen voor particulier en bedrijf. Onze systemen zijn volledig gecertificeerd en voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen. Wij adviseren u graag.

Let op: dit artikel dient slechts ter informatieverschaffing en kan niet worden gezien als juridisch advies.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Neem direct contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back To Top Call Now Button