Skip to content

Hoe werken geluidsnormen voor de horeca?

Er zijn in Nederland wettelijke geluidsnormen voor de horeca vastgesteld die niet overschreden mogen worden, vooral ’s avonds en ’s nachts. Deze normen zijn vastgelegd in de Wet geluidhinder en het Activiteitenbesluit milieubeheer. De specifieke normen zijn afhankelijk van de locatie van de horecagelegenheid (bijvoorbeeld in een stedelijk gebied of een rustige woonwijk) en het soort activiteiten dat plaatsvindt. Gemeenten hebben daarnaast nog vaak een eigen APV met eigen regels over geluidsoverlast.

Overschrijden van geluidsnormen kan boetes opleveren

Het niet naleven van deze regels kan leiden tot boetes, het intrekken van vergunningen of andere juridische consequenties. Daarom is het verstandig voor horecaondernemers in contact te blijven met de gemeente voor specifiek advies. Vaak hebben gemeentes de adviserende en handhavende functie uitbesteed aan een externe partij. Dit omdat bij veel gemeentes de specifieke kennis rondom het controleren van geluidsnormen ontbreekt.

Akoestisch onderzoek als basis

Voor het verkrijgen of behouden van een gebruikersvergunning stelt de gemeente vaak als eis dat er een akoestisch onderzoek uitgevoerd moet worden. In dit onderzoek wordt bepaald hoe “lek” uw pand is. Met andere woorden: hoeveel geluid komt er terecht bij uw buren.

Hieronder vind u de waardes die landelijk zijn bepaald. Zoals hierboven vermeld kunnen gemeentes hiervan afwijken in het eigen APV.


Norm (dB(A))
Periode (uur)
07-19 19-23 23-07
Geluidsniveau op de gevel van dichtstbijzijnde bebouwing 50 45 40
Geluidsniveau in het dichtstbijzijnde gebouw 35 30 25

Aan de hand van het onderzoek wordt bepaald hoeveel geluid u binnen mag produceren. Dit geluidsniveau is ook nog eens een keer, zoals u in het schema hierboven kunt zien, tijdsafhankelijk. Hoe later op de dag, hoe minder geluid u mag produceren met uw horeca geluidsinstallatie. Ook geeft het rapport vaak adviezen over geluidbeperkende maatregelen. Hierbij valt te denken aan geluidsisolatie of het plaatsen van een geluidsbegrenzer (limiter).

Geluidsnorm horeca
Horeca geluidsnormen

Inzet van geluidsbegrenzers in horecabedrijven

Rients Faber levert al meer dan 40 jaar geluidsbegrenzers speciaal ontworpen voor gebruik in de horeca. Met deze begrenzers kunnen wij ervoor zorgen dat u nooit meer geluid kunt produceren dan toegestaan. Wij adviseren dan ook graag welke geluidsbegrenzer voor u de beste resultaten levert.

Ook kunnen wij u adviseren over luidspreker keuze en plaatsing. Ook hiermee is de geluidsbelasting naar buiten te beperken. Voor nader advies maken wij graag een afsprak om een en ander nader toe te lichten. Ook voor andere vragen met betrekking tot geluidsnormen in de horeca kunt u bij ons terecht!

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Neem direct contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back To Top Call Now Button