Skip to content
EK in de horeca uitzenden regelgeving

EK voetbal uitzenden in de horeca? Houd hier rekening mee

Veel horecaondernemingen kijken reikhalzend uit naar grote sportevenementen, zoals een WK of EK voetbal, formule 1 races of de Olympische Spelen. Het uitzenden van live sport in bijvoorbeeld kroegen is een goede manier om extra omzet te generen. Met het EK 2024 voor de deur is het tijd voor een uiteenzetting van alles waar rekening mee gehouden dient te worden, als u het EK in uw zaak gaat uitzenden.

Licenties en rechten vanuit tv-zenders

Horecagelegenheden moeten ervoor zorgen dat ze de juiste licenties hebben om sportuitzendingen openbaar te vertonen. In Nederland zijn de uitzendrechten voor grote sportevenementen vaak in handen van specifieke omroepen of sportzenders, zoals NOS, Ziggo Sport, of ESPN. Het is belangrijk om te controleren of u de toestemming hebt om hun uitzendingen te vertonen. Wat betreft het EK 2024 verlopen het betalen van rechten via Videma. Bekijk hier hun beleid met betrekking tot het EK 2024.

Videma vertegenwoordigt in Nederland diverse tv-zenders, waaronder de publieke omroepen, SBS en RTL. Belangrijk is echter dat betaalzenders als ESPN, Viaplay en Ziggo Sport hierbij niet zijn inbegrepen. Hiervoor dient u dus los een licentie aan te schaffen. Goed om te weten: KHN leden profiteren van branchekortingen voor in ieder geval Videma en Viaplay licenties.

Tot slot kan het nog zijn dat uw tv-provider bepaalde voorwaarden hanteert. Mogelijk is het gebruik van uw tv-signaal bijvoorbeeld niet bedoeld voor commercieel gebruik. Er is dan een apart abonnement nodig.

Muziekrechten

In principe staat dit los van een EK of ander sportevenement, want muziek wordt doorgaans toch al afgespeeld in horecabedrijven. Desalniettemin is het belangrijk om een Buma/Stemra en Sena licentie te hebben, zodat rechthebbenden een vergoeding ontvangen voor afgespeelde muziek.

Houd er rekening mee dat de meeste grote muziekstreamingdiensten, waaronder Apple Music en Spotify, niet bedoeld zijn voor zakelijk gebruik. Het gebruik van deze diensten is dan ook niet toegestaan in de horeca.

Veiligheid en lokale wetgeving

De belangstelling voor het bekijken van EK wedstrijden in kroegen is vaak groot. Dit maakt het belangrijk om te waken voor overbezetting van de zaak. Afhankelijk van het type evenement dat u organiseert, kan een evenementenvergunning noodzakelijk zijn. Hierbij komen dan weer specifieke veiligheidsvoorschriften en maatregelen tegen geluidsoverlast kijken. Ook kan het verstandig zijn om buurtbewoners vooraf in te lichten over uw evenement.

EK 2024 uitzenden horeca
Beamer voetbal uitzenden

Merkenrechten

Vaak worden ter promotie van sportuitzendingen in de horeca reclamematerialen gemaakt. Denk aan flyers, posters en promotie via social media. Hierbij is het aanlokkelijk om beeldmerken en officiële logo’s van het internet te ‘lenen’. Houd er rekening mee dat dit niet zomaar toegestaan is.

De UEFA, organisator van het EK, heeft strikte regels met betrekking tot het gebruik van hun merken en beeldmateriaal.

De techniek

Tot slot misschien wel het belangrijkste: de techniek. Met beeld en geluid van hoge kwaliteit beleven uw gasten een EK wedstrijd optimaal. Het geheel dient storingsvrij te zijn, want uitvallende apparatuur middenin de wedstrijd is een nachtmerrie voor elke ondernemer.

Voor het probleemloos en storingsvrij weergeven van sportevenementen levert Rients Faber kwalitatief hoogwaardige beamers en monitorschermen (bekijk hiervoor onze pagina over presentatieschermen). Ook kunnen wij videomatrixen leveren waarmee u sport weer kunt geven op meerdere schermen.

Benieuwd naar wat we voor u kunnen betekenen? Neem direct contact op

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Back To Top Call Now Button