skip to Main Content
Geluidsinstallatie Kerk Eastermar.

Geluidsinstallatie kerk Eastermar.

Het buurtschap ’t Heechsân was ooit de oorspronkelijke kern van het dorp Eastermar. Het dorp zelf verplaatste zich naar het zuiden. In
dit buurtschap staat de met klimop begroeide toren: “De âld Toer.”

Het buurtschap ’t Heechsân was ooit de oorspronkelijke kern van het dorp Eastermar. Het dorp zelf verplaatste zich naar het zuiden. In
dit buurtschap staat de met klimop begroeide toren: “De âld Toer.”

De oorsprong van deze kerk is niet precies bekend, maar in de oude kerk moet een dichtgemetselde Noorse deur geweest zijn, die er op duidt dat de kerk tijdens de overheersing van de Noormannen in de 10e eeuw al bestond.

Zondag 22 juni 2014 heeft de Protestantse Gemeente Eastermar de gerenoveerde kerk op It Heechsân in gebruik genomen. Ook de nieuwe naam van het kerkgebouw werd deze dag bekendgemaakt. “De Hege Stins”.

Wij hebben in de kerk een geheel nieuw geluidssysteem geïnstalleerd.

Geluidsysteem:

Centraal hebben wij een 19 inch rack geplaatst waar alle niet te bedienen apparatuur in onder is gebracht. Denk hierbij aan de versterkers, ringleiding, DSP ez. Het geluidssysteem bestaat uit zuilluidsprekers van het merk Fohhn. Deze zuil luidsprekers hebben een line array effect, waarbij op lange afstanden het geluidsniveau nauwelijks verandert. Tevens is de openingshoek klein, waarbij het geluid daadwerkelijk op het luisterende publiek wordt geprojecteerd en niet op de wanden en het plafond, wat vaak resulteert in galm en echo. Halverwege de kerk en op de galerij zijn twee ondersteunende luidsprekers geplaatst waar een  afstandsvertraging op ingesteld is. Het geheel word ondersteund door twee subwoofer luidspreker, die bij muziekweergave een extra dimensie geven.

Bediening koster:

Om het geluidsysteem eenvoudig te kunnen bedienen voor de koster, hebben wij een Bose CC-64 bedieningspaneel geplaatst. Ingewikkelde microfooninstellingen worden door de Bose DSP automatisch geregeld, maar daarnaast kan de koster het geluidsniveau van de microfoons en muziek nog wel eenvoudig aanpassen. Tevens kunnen er in de toekomst nog knoppen worden toegewezen om extra functies met betrekking tot de geluidssysteem te bedienen.

Microfoons:

De dominee wordt versterkt door een subtiele draadloze headset, voordelen hiervan zijn dat  de dominee vrij kan bewegen en het geluid niet zal wegvallen. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van een losse handheld zendermicrofoon.

Orgelschakeling:

In het orgel is een dynamische microfoon aangebracht die in verbinding staat met de Bose DSP. Wanneer de orgelmicrofoon signaal opvangt schakelt de Bose DSP alle spraak microfoons uit. Om gehele stilte te verkomen op de kerkradio en opname apparatuur, is er een sfeermicrofoon geplaatst, die het gezang en de orgel nog wel doorstuurt.

Bediening technische vrijwilligers:

Omdat wij er vanuit gaan dat de technische vrijwilligers meer bedreven zijn met de geluidsapparatuur, hebben wij op de galerij een 12 kanaals professioneel mengpaneel geplaatst. Op het podium is een stagebox aangebracht met 12 microfoon entrees en 4 uitgangen. Deze stagebox staat in verbinding met het audio mengpaneel op de galerij. Het mengpaneel staat tevens weer in verbinding met het door ons geleverde geluidsysteem. Met deze opzet kunnen toneelvoorstellingen, gospelbands, presentaties ez. worden uitversterkt. 

Projectoren:

Er zijn door ons twee professionele breedbeeld projectoren van 5000 ansi-lumen bevestigd aan een trekstang van de kerk, de projectoren belichten twee projectie vlakken aan op de achterwand van de kerk. Op de galerij en bij het podium zijn door ons video entree punten aangebracht waar laptops of pc’s aangesloten kunnen worden. Gebruikers kunnen eenvoudig schakelen tussen de ingangsbronnen d.m.v. de Neets Echo controller.

Koppeling audio & video verenigingsgebouw:

Er is door ons een speciale audio/video IP verbinding gerealiseerd van de kerkruimte naar het aangrenzende verenigingsgebouw. De verbinding is gekoppeld aan de geluidsinstallatie en een door ons geïnstalleerde professionele projector.  

Men kan nu bij grote opkomsten eenvoudig uitwijken naar de bijzaal.

Call Now Button Back To Top