skip to Main Content

Columnakerk Groningen

Audiovisuele installatie Columnakerk Groningen

De Columnakerk is een gemeente met een bijzondere samenstelling. Er zijn zowel veel ouderen als veel studenten te vinden. Naast de bijzonder samenstelling worden de diensten in de kerk gespeeld op een wel heel bijzonder orgel uit 1890 van Joshua Porrit. Wij hebben de nieuwe geluidsinstallatie mogen leveren en installeren. In deze gemeenschap hebben we gekozen voor een professionele audiosysteem van Fohn & Bose, dit zorgt voor een kraakhelder geluid in combinatie met een uitermate simpele bediening.

Luidspreker systeem kerk

De Columnakerk beschikt ook over een natuurlijke akoestiek. Wij hebben daarom gekozen voor een luidsprekersysteem van Fohhn. De zuil luidsprekers hebben een line array effect, waarbij op lange afstanden het geluidsniveau nauwelijks verandert. Dit komt door de kleine openingshoek, waarbij het geluid daadwerkelijk op het luisterende publiek kan worden geprojecteerd en niet op de wanden en het plafond, wat vaak resulteert in galm en echo. Het geheel word ondersteund door twee subwoofer luidspreker, die bij muziekweergave een extra dimensie geven. Wij zullen de niet te bedienen apparatuur netjes monteren in het bestaande 19 inch rack, denk hierbij aan de versterkers, ringleiding, DSP ez.

Bediening geluidssysteem koster

Om het geluidsysteem eenvoudig te bedienen voor de koster, hebben wij een Bose CC-64 bedieningspaneel geïnstalleerd. Ingewikkelde microfooninstellingen zullen door de Bose DSP automatisch worden geregeld, maar daarnaast kan de koster het geluidsniveau van de microfoons en muziek wel eenvoudig zelf bedienen. Tevens kunnen er in de toekomst nog knoppen worden toegewezen om extra functies met betrekking tot het geluidssysteem te bedienen.

Microfoons geluidsinstallatie kerk

De dominee wordt versterkt door een draadloze headset, voordelen hiervan zijn dat de dominee vrij kan bewegen en het geluid niet wegvalt. Daarnaast kan er ook gebruik worden gemaakt van een extra draadloze headset microfoon. De zendermicrofoons kunnen worden opgeladen in het bijgeleverde laadstation. Ook monteerden wij één bekabelde zwanenhals microfoon.

Orgelschakeling geluidsinstallatie kerk

Wij hebben in het orgel een dynamische microfoon aangebracht die in verbinding staat met de Bose DSP. Wanneer de orgelmicrofoon signaal opvangt zal de Bose DSP alle spraak microfoons uitschakelen. Om gehele stilte te voorkomen op de kerkradio en opname apparatuur, is er een sfeer microfoon geplaatst, die het gezang en de orgel nog wel doorstuurt.

Geluidssysteem achterzaal kerk

In de achterzaal is het bestaande geluidssysteem hergebruikt. De luidsprekers zijn op een zogeheten delay geplaatst, waardoor afstandsvertraging niet hoorbaar is.

Geluidsinstallatie hal kerk

De Columnakerk had de wens om ook de hal te koppelen aan het geluidssysteem van de kerk. Deze ruimte hebben wij voorzien van Bose inbouw luidsprekers die gekoppeld zijn aan het centrale Bose systeem.  De bediening van de bronkeuze of het volume kan eenvoudig worden bestuurd met het Bose CC-16 wandpaneel.

Bediening geluidsapparatuur vrijwilligers kerk

Veelal zijn de technische vrijwilligers erg bedreven met geluidsapparatuur. De kerk hebben wij daarom voorzien van een 16 kanaals professioneel mengpaneel. Met dit mengpaneel kunnen eenvoudig standen en presets worden opgeroepen, ook is het mogelijk de mixer te bedienen d.m.v. een Ipad. Op het podium is een stage/wand box aangebracht met 12 microfoon entrees en 4 uitgangen. Deze stage/wandbox staan in verbinding met het audio mengpaneel. Het mengpaneel staat weer in verbinding staan met het door ons geleverde geluidsysteem. Met deze opzet kunnen toneelvoorstellingen, gospelbands, presentaties etc. worden uit versterkt.

Projectie oplossing kerkruimte

Wij monteerden een professionele 5000 Ansi-Lumen Panasonic breedbeeld projector op het bestaande projectiescherm. Het bestaande elektrische projectiescherm is door ons gemoderniseerd, waardoor het scherm ook automatisch met de installatie opstarten.

Camerasysteem kerk

Wij hebben twee digitaal bestuurbare Full HD camera’s geinstalleerd die d.m.v. de PTZ controller worden bestuurd. Functies zoals pan & tilt beweging en zoomen zijn allemaal mogelijk met de PTZ controller. Daarnaast kan de controller favoriete presets opslaan, die later eenvoudig kunnen worden opgeroepen.

De beeldverwerking vindt plaats bij de regietafel, oftewel de Datavideo SE-700. Dit is een 4 kanaals HDMI HD/SDI mixer waarop twee SDI camera’s en twee HDMI video bronnen op aangesloten kunnen worden. Uitgaande beelden worden opgesplitst naar diverse locatie in het pand, waaronder de projectors in de kerk, monitor bij de keuken, het scherm in de Consistorie en de kerk tv.

Beeld Consistorie kerk

In de Consistorie monteerden wij een LED Tv scherm. Om de Tv eenvoudig te bedienen plaatsten wij een Neets Echo controller voor het aan/uit schakelen en het selecteren van de gewenste videobronnen. Omdat ook deze ruimtes als uitloop worden gebruikt bij bijvoorbeeld grote uitvaarten, maakten wij een koppeling tussen het camerasysteem van de kerk.

Informatie geluidsinstallatie kerk

Wilt u meer informatie over dit project of voldoet uw geluidsinstallatie in de kerk niet? Vaak is door vervanging of aanpassing van slechts één onderdeel al een verrassende verbetering van de geluidsweergave te bereiken. Neem daarom eens contact met ons op. Of het nu gaat om een geluidstechnisch probleem, gedeeltelijke vervanging of geheel vernieuwen van de geluidsinstallatie, u kunt bij ons terecht.

Back To Top